Det svære valg..

Et besøg i slummen..

Under vores rejse forsøgte vi at tage slummen til os, da det er en stor del af at opleve Mumbai! Faktisk er det estimeret, at 11 millioner mennesker bor i slumområder, det er ca. halvdelen af byen..
Under vores tur til Indien brugte vi en af dagene i Dharavi, som er Indiens største slumkvarter.
Området huser 1 mio mennesker, og det er blot dem, som er offentligt talt. Det totale antal er estimeret til 1,2-1,3 millioner mennesker.
I det hele taget taget fungere Dharavi som sit eget samfund midt i Mumbai.
Der er egen økonomi, egen produktion og egne leveregler.
Området er inddelt i to, et boligområde og et industriområde.

I industriområdet arbejder der hovedsageligt immigranter, som er kommet til Mumbai i håb om et bedre job end de evt. kunne få ude på landet. Immigranterne kommer oftest altid alene, da det er for dyrt at medbringe hele familien. Arbejdet består oftest af plastikomsmeltning, tekstil eller ler, og deres dagsløn svarer til 35DKK. Af samme grund er arbejderne også oftest bosat på selve arbejdspladsen, da en bolig er for dyr.

I boligområdet bor dem, som oftest ejer forretningerne eller arbejdspladserne i industriområdet, selv arbejder de med mere ”normale” jobs inde i Mumbai. Indehaverne af arbejdspladserne, ser i bund og grund kun en fordel i at have sine arbejder boende på arbejdspladsen, da der på den måde altid er nogen tilstede og arbejderne er aldrig forsinkede.
Indehavere og arbejdere er stort set alle sammen mænd. Kvinderne i Dharavi er oftest hjemmegående.

I Indien er et slumområde betegnet som, boligområder der bliver bygget på ulovlig grund.
Så længe der er tale om ulovlig grund, fungere det således, at man kan gå ind og besætte det stykke jord man ønsker, og så snart, at jorden bliver gjort lovlig, så ejer man det område, som man i første omgang besatte.

I danske ører lyder det helt tosset, at man bare kan gå ind og sætte sig på et stykke jord og så vente på, at regeringen gør det lovligt. Men i Mumbai udgør den del af befolkningen, som bor i slumkvarterer næsten halvdelen af indbyggerne, altså et pænt stort antal af stemmerne. Mumbai har 2000 slumområder, hvoraf 1700 er lovlige, ift. indbyggere betyder, at 11.000.00 mennesker bor i slumområder.

Et lovlig slumområde, er et område som er godkendt af regeringen og derved får forsynet både el og vand, mod betaling. De ulovlige slumområder bestikker oftest en fra forsyningerne, for at modtage det.
Den sociale arv i slummen er dog heldigvis i bedring. Vores guide på turen er selv opvokset i et slumkvarter, men i takt med at folk bliver bedre og bedre uddannet, desto bedre forstår de vigtigheden i at prioritere deres børns fremtid.
Han læser selv på Business College nu og er guide i sin fritid.

Jeg ved ikke helt hvad jeg havde regnet med at møde i Dharavi, men jeg står tilbage med en følelse af at være positivt overrasket.
På den ene side så jeg meget små, primitive boliger og livsvilkår, men jeg så også et lokalsamfund der virkede til at fungere? En by med både kristne, hinduer og muslimer, som lever side om side. Et samfund med egne skoler, både offentlige og private, en bank, frisør, bageri og diverse instanser, som man har i mange andre samfund.

Turen havde vi booket igennem ‘Reality Tour & Travels‘, og 80% af overskuddet går direkte til slumområdets beboere. Reality Tours har nemlig adopteret en af skolerne i området og sørger for at undervise i engelsk, it, social skills og kreative fag såsom musik og kunst.

Det er klart en ting, som jeg vil anbefale dig at gøre, hvis du skal et smut forbi Mumbai.
I starten havde jeg lidt skrubler ved sådan at skulle på tur rund ti andres hverdag, men det går til et godt formål og så længe du er respektfuld omkring det, så er det faktisk helt fint. I sig selv, synes jeg, at turen er virkelig vigtig, den viser et glimt af det ”ægte” Mumbai og fortæller lidt om, hvor lidt vi egentlig kan nøjes med, for at trives.

Billederne fra dette opslag, er også hentet via Reality Tours & Travels, da beløbet gik til et godt formål, men de beskriver så fint alt det vi så i dag og er meget tro mod den virkelighed som udspiller sig i Dharavi.

Jeg er ret sikker på, at det ikke er sidste gang jeg har sat mine ben i Dharavi området!

Dejlig aften til dig
– Mia Sonali!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det svære valg..